torsdag, oktober 14, 2010

Fulkulturen definierar finkulturen som definierar dig

Nedan följer ett jättelångt inlägg om klass och identitet.

Är kulturen klasslös eller finns det en osynlig lag bland det politiskt korrekta etablissemanget och vad händer med relationen förälder/barn vid en klassresa?

Jag önskade mig biljetter till operan i present som 8 åring. Jag minns inte vad jag fick, men jag fick inga biljetter till nån opera i alla fall. Trots att vi hade väldigt lite pengar i min familj när jag var liten kände jag aldrig att jag saknade något. Jag har inget minne av att jag tänkte att andra barn runt omkring mig hade mer, eller bättre saker än mig.

På 80-talet, när jag växte upp, var det gratis att gå på museum så mamma tog med mig och min bror på varenda fri-entré-institution i vår stad. Om vi åkte på semester blev det oftare hembygdsgård än nöjespark. Kan inte säga att jag lidit av det heller, snarare födde det en längtan.
Jag älskar tanken på tillgänglig kultur, som är gratis och anpassad efter barnvagnar och rullstolar. Jag som inte var klädd i Polarn & Pyret, jag som istället hade ljusrosa mjukisbyxor och karamellfärg i håret älskade att få en glimt in i de fina salongerna. För mig handlade lyx inte om utlandssemestrar eller fina bilar, sådant hade jag ingen uppfattning om. Lyx för mig var att få gå på teater och äta pastarätter med konstiga namn.

Att vara kulturell blev mitt mål med livet. Jag läste böcker om Picasso och Dalí, jag lyssnade på Beethoven och läste Sartre i mellanstadiet.  Nu när jag är vuxen fattar jag min identitetskris och längtan till något annat såklart hade med klass att göra. För hur skulle min mamma ha råd, tid och ork att lära sig laga Pasta Carbonara när ungarna behövde ha rena underkläder och borstade tänder? Mamma gjorde allt och lite till för att vardagen skulle gå ihop för oss barn.

Som vuxen passar jag fullkomligt i mallen för den bekväma unga medleklassen.  Jag bor i en tre i innerstan i Sveriges näst största stad. Jag dricker ekologiskt kaffe ut Muminmuggar i mitt hem som är inrett i Josef Frank och jag är vänstervriden feminist. Jag köper secondhand-kläder, inte för att jag måste, men för att jag vill. Jag blir upprörd över att Sverigedemokraterna får så många röster men lever själv i en segregerad stadsdel. I min umgängeskrets ryms dessutom få personer som inte passar in i ovanstående beskrivning. Homogent så det förslår.

Men mitt arv – med falukorv och snabbmakaroner, oblekt toapapper, dansbandsmusik och furuinredning skiner igenom och då och då skäms jag för det.
Det är så paradoxalt att gå i Förstamajtåget och skrika slagord för arbetarklassen. Där går jag, priviligerad medelklass och skäms både över att ha tillhört arbetarklassen och på samma gång över att inte längre vara en del av någon slags romantiserad bild av arbetarklassen. Min bror sa en gång till mig ”Den enda som kan säga att pengar inte betyder något är den som har en massa stålar”. Det är sant.

Nu jobbar jag med kultur och går på teater och har öppen spis hemma. Allt sådant som jag som barn drömde om. Men jag känner mig ändå som en nyrik, liksom inte infödd, som det idiotiska begreppet ”andra generationens invandrare”. Och jag undrar såklart, hur blir det för mina eventuella barn? Kommer de matas med designerlampor och finkultur med en silversked av en överoptimistisk mamma? Vilka människor växer de upp till att bli då? Hur ska de kunna fatta det fina och kärleksfulla i en mamma som syr till en extra bit tyg längst ner på dotterns täckbyxor som blivit för korta för att det inte finns pengar att köpa nya? För mina ungar kommer nog inte ha det så. Ärsh, nu romantiserar jag igen, men jag jobbar på det här med att inte känna skam över den kamp som min mamma förde.

Vet bara inte hur jag ska tänka kring min egen klassresa, ska jag känna stolthet över att inte längre vara en del av det som mina föräldrar var, betyder det då att jag tycker att deras liv var midre bra än det liv jag lever nu?

9 kommentarer:

  1. Åh, du satte ord på mina tankar!

    Första gången jag kom i kontakt med folk som inte delade min falukorvs & hemsydda kläder-bakgrund var när jag började läsa på högskola. Den kulturella medel/övre medelklassen var som en helt ny värld, dom var så...självklara. Saker jag fick erövra hade dom med sig genom bröstmjölken.

    Här är ett inlägg ifrån min gamla blogg om liknande ämne: http://johannaijakan.blogspot.com/2010/03/langt-inlagg-om-nat-jag-tankt-pa-ett.html

    SvaraRadera
  2. Exakt det här har jag tänkt på cirka 1000 gånger.

    SvaraRadera
  3. Verkligen tack för era inlägg! Jag tror att jag skulle kunna skriva en byrålåderoman om ämnet men det är svårformulerat. Kanske för att vi fått höra att klass inte finns, och kanske för att begreppen omdefinierats.

    Men jag är nyfiken på era erfarenheter. Lider ni också av ”intellektuellt mindervärdeskomplex”? Hur blir ni bemötta av de runt omkring er som inte gjort samma klassresa, eller som du Johanna skriver, ”En skrivarlya på Österlen”?

    SvaraRadera
  4. Hm. Både ja och nej.

    Försöker att tänka på min bakgrund som en styrka. Att den har gett mig fler perspektiv på hur livet kan se ut, speciellt viktigt i en bransch som är så präglad av sin kulturella innerstads-elit. Dessutom är kunskapen jag har erövrat min, den har inte givits mig utan jag har fått jobba för den. Det betyder mycket.

    Men visst kan jag känna mindervärdeskomplex också! Jag saknar den självsäkerheten och det självklara sättet röra sig i rummet och i samtalet som jag upplever att "de andra" kan ha. Ibland blir jag osäker, vågar inte uttala mig om saker jag egentligen kan väl.

    Dessutom märks det rent praktiskt när det kommer till kontakter, jag har helt enkelt inga, haha! Närå, men betydligt färre än många av mina kulturellt infödda kurskamrater. När jag sommarjobbade i ett skolkök satt andra på teatrar och bokförlag.

    Din andra fråga måste jag nog fundera på lite till...

    SvaraRadera
  5. Jag säger som Johanna: hm.
    Men intellektuellt mindervärdeskomplex har jag definitivt inte, antagligen för att min familj alltid badat i kulturellt kapital och kanske också för att jag skrapat ihop en rätt rejäl universitetsutbildning. Jag är också så sjukt glad över allt jag fått se och uppleva under min uppväxt, och nu pratar jag alltså även om sånt som många säger att de "vill skydda sina barn ifrån", eftersom det räddat mig från att bli mentalt endimensionell och helt platt. Bär alltid på den enorma tacksamheten över att inte bara ha "läst om" jobbiga grejer, utan att ha stått öga mot öga med skiten och överlevt.

    Jag tänker ibland på den här barn-grejen som du skrev om Bonnieto, min spontana känsla är att jag kommer a la Truman show behöva trolla elände in i mina eventuella barns liv, för att de ska inse att det finns en värld bortom Franska skolan och Style by Kling. Och det känns ju inte som en toppenbra lösning.

    SvaraRadera
  6. På den andra frågan svarar jag att jag gissar att det är ganska få av dem som träffar mig för första gången idag som vet varifrån jag kommer. Ungefär såhär:
    http://www.youtube.com/watch?v=i80ZKpjQm88

    SvaraRadera
  7. Johanna – Håller med om att dimensionen av att ha en annan bakgrund kan vara en styrka, erfarenhetsmässigt och socialt tror jag. Jag har jobbat, och jobbar en del, inom reklambranschen och det är helt klart att det behövs ett annat perspektiv än de som ärvt sina anställningar av föräldrar inom branschen. Jag har aldrig tänkt på min kunskap utifrån perspektivet att jag har ”erövrat den själv” men det ska jag nog börja med. Känna lite stolthet.

    Jag känner väldigt väl igen mig i det du skriver om att inte uttala sig fast man vet. Jag ber ofta om ursäkt för att ha en åsikt, något som jag fått välvilliga tillsägelser gällande av vänner.

    Problemet för mig är just det där med att inte tro att man är något, självkänsla och känslan av att varken vilja vara finkulturell eller whitetrash, men ändå önskan av att känna tillhörighet.

    Cherry – Jag minns en av mina bästa kompisar vars mamma jobbade som teaterkonsulent, hon var ensamstående och jag kan inte tänka mig att de hade det jätte fett med pengar. Men jag som kom från en familj med lågt kulturellt och ekonomiskt kapital såg jag alltid kompisens familj som en lite finare och bättre än min. Tror att klass har en både ekonomisk, social och kulturell innebörd.

    Jag tror att de flerbottnade erfarenheterna också kan bidra till en större förståelse och empati med andra människor och kanske också en tacksamhet över det man har.

    Gällande barn så är det där väldigt klurigt. För mig så har tankearbetet stannat upp vid hypoteser. Som du skriver finns det ju inget självändamål att utsätta sitt barn för jobbigheter eller missunna dem ett par nya täckbyxor, men det finns kanske nyanser i detta också. Jag har vänner som fått en bostadsrätt mitt i city av sina föräldrar när de flyttat hemifrån, det skapar inga streetsmarta individer…

    Kom på en annan låt som också handlar om det som Håkan sjunger om;
    http://www.youtube.com/watch?v=g_dduKiZb6w

    SvaraRadera
  8. Mitt i prick igen :)

    Det finns en antologi som jag tror heter Tema Klass som jag började läsa. Hög igenkänningsfaktor men samtidigt jobbigt att läsa.

    Jag kan säga att jag funderar och känner på samma sätt.
    Jag måste också säga att det hela har ändrat sig sen jag flyttade tillbaka till Umeå. I Malmö & Bryssel var de enda jag träffade högskoleutbildade "medvetna" vänsterfeminister (alt. högerliberaler).

    I Umeå kan man dock hamna på en fest med de som bygger vindkraftverken, här är det ungefär 50/50 (ok 70/30) av de jag känner/umgås m som har pluggat och som är arbetare och jag tycker det är så befriande att det inte är lika uppdelat - men så upplever jag status inte liiika viktigt här som tex i Bryssel.

    Jag säger såhär: att göra klassresa är ett resultat av socialdemokraternas folkhemspolitik där ett av syftena var att fler barn ur arbetarklassen skulle studera på universitet. Därför måste vi som gjorde det vara stolta över våra bedrifter. Det viktiga är väl att bära med sig sina erfarenheter i solidaritet och empati inför dem som slås ut från arbetsmarknad eller sjukförsäkring, eller diskrimineras.

    Utan förändring - var skulle vi vara då?

    Kram

    SvaraRadera
  9. Hej Liv!
    Kan det vara fantastiska "Tala om klass" som du läst? Om inte så bollar jag tillbaks ett boktips till dig, för den är fantastisk tycker jag.

    Intressant det där med att återvända, jag trivs precis som du i miljöer med människor med olika erfarenheter. Det blir väldigt mycket enklare att "släppa sargen" och se till andra saker än vad du jobbar med och var du bor. Det är skönt.Även om jag någonstans gillar att vara lite "hög" av att jag faktiskt jobbar med exakt det jag vill inom en bransch med hård konkurrens.

    Din avslutande fråga summerar det hela ganska bra tycker jag. Och jag tror som du säger att jag bär med mig en annan tacksamhet och empati för att alla människor inte har samma möjligheter och förutsättningar, jag hoppas i alla fall att jag bär med mig det.

    Tack för dina, som vanligt tänkvärda tankar, det är så fint att få läsa om andras erfarenheter.

    SvaraRadera