torsdag, augusti 25, 2011

Grattis till graviditeten, hej då till jobbet

Jag skriver ju nästan aldrig om mitt jobb. Kanske har jag alltid varit för lojal mot mina (ofta illojala) arbetsgivare. Jag är utbildad copywriter och kreatör och har jobbat som redaktör och informatör. Sedan jag gick klart min utbildning för fyra år sedan har jag aldrig haft en fast anställning men jag har alltid jobbat.
Just nu är jag projektanställd inom Göteborgs stad och igår fick jag veta att min anställning inte förlängs efter årsskiftet (när jag är mammaledig). Istället byter min chef namn på anställningen, hävdar att jag inte har kompetens för den nya titeln, anställer en ny person och jag blir utan jobb.

Det jag har råkat ut för verkar inte ovanligt, bara i min närmaste krets har det hänt flera andra kvinnor. Kanske är det en slump att deras projektanställning inte förlängts just under/när de gått på föräldraledighet, men det krävs inte en konspirationsteoretiker för att misstänka att det handlar om diskriminering av kvinnor som får barn.

Genom att på ett mycket tvivelaktigt sätt ”gå runt” regler och lagar som ska skydda kvinnor från att hamna i situationer där de diskrimineras har projektanställningar blivit en kvinnofälla som gång på gång gillras åt oss såväl inom den privata som offentliga sektorn. Skamligt är ordet.

Har ni råkat ut för liknande saker?

24 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Men satan så skamligt!

    SvaraRadera
  3. Jag har inte råkat ut för det, men däremot blev min man uppsagd när han var pappaledig. Tror dock det händer kvinnor i betydligt större utsträckning! Säger som Karin, skamligt!

    SvaraRadera
  4. MEN FY I HELVETET
    jag vill ge dig fantastiska ord och tips om anmälning, men vad skulle det vara?
    blir för upprörd och förbannad för att kunna tänka just nu.

    visst var det en kvinna för några år sedan som jobbade i en skoaffär på avenyn, som råkade ut för ungefär samma.
    hon anmälde och fick till slut rätt, trots att arbetsgivaren hävdade att det var… nej just det, det var en provanställning och sen fick hon inte anställning för att hon var gravid (fast det menade ju inte arbetsgivaren), kanske är ännu lättare att gå kring lagen när det är projektanställning på tapeten.

    SvaraRadera
  5. Anonym2:00 em

    Japp. Samma sak hände mig.

    SvaraRadera
  6. ps.
    med tanke på att du alltid haft jobb sedan utbildningen kommer du så klart få det även efter föräldraledigheten.
    och skönt i längden att du slipper illojala arbetsgivaren, sen börjar du på något bra ställe som ser din kompetens och ger dig det du behöver.

    fast nuvarande borde inte få komma undan så lätt.

    SvaraRadera
  7. Maria2:12 em

    Men ååååå.
    Vilken dum grej. Men när ska du få barn? Blir föräldrapenningen lidande? Om du orkar så kan man ju anmäla men det tar ju energi.

    SvaraRadera
  8. Bonnieto5:32 em

    Tack fina ni för peppen (och ilskan som jag tror är jätteviktig i sådana här lägen). Jag ska kontakta facket för att höra om det verkligen får gå till såhär utan vidare, även om de lyckas skriva sig fria borde detta uppmärksammas mer. Det är lika illa att pappor diskrimineras samma ruttna attityd.

    Problemet ligger just i att projektanställningar är så osäkra och det är så många unga som inte har annat val än att ta just sådana jobb. Det är där lagstiftningen brister och det borde inte vara omöjligt att göra något åt om man bara uppmärksammar det och pratar om det.

    Jag får min bebis i november och har hunnit arbeta ihop föräldrapenning, jag har ett gott självförtroende (och ett fint CV) så jag tror nog att jag ska kunna hitta ett nytt jobb när det börjar bli dags men det gör mig vansinnig att det får/kan gå till såhär.

    Tack igen för peppen, ni är bäst!

    SvaraRadera
  9. Kallas det inte JO-anmälan, det man gör i (klockrena) fall som det här? Så rubbat uppenbart och så DJUPT ruttet mot dig.

    SvaraRadera
  10. Hoppas att facket har något bra att säga. Försök att stå på dig (ofta orkar man ju inte), fatta känslan om(när!) dom blir fällda!
    Lycka till!

    SvaraRadera
  11. Sånt här gör mig så jävla förbannad! Låter som solklar diskriminering tycker jag. Hoppas du har orken att stå på dig så du åtminstone får rätten på sin sida, sen om du ens vill jobba kvar på stället är ju en annan sak efter det här..
    Lycka till!

    SvaraRadera
  12. yes,jag blev uppsagd från mitt jobb,min provanställning som precis skulle varit klar förlängdes inte.några veckor tidigare hade jag och min chef haft ett samtal om hur nöjda de var och att de hemskt gärna ville förlänga min anställning-men så upptäckte jag att jag var gravid.trodde jag var schysst mot min chef när jag berättade,men ångrar mig bittert idag.om jag inte hade sagt något hade jag haft min anställning.samma sak hände en av mina bästa vänner som arbetade som personlig assistent.när hennes chef,som dessutom var brukarens mamma, fick reda på att hon var gravid fick hon veta att hon inte var välkommen tillbaka efter mammaledigheten.dessutom ifrågasatte hon min väns val,med kommentarer som "har du verkligen tänkt igenom detta?" och "vad har du tänkt att det ska bli av dig sen?" aaaah!!! SKAMLIGT!

    SvaraRadera
  13. jag säger bara individuell föräldraförsäkring! ja, vissa som förespråkar "frihet" är emot det men jag är övertygad om att den är ett medel till jämställdhet inom arbetslivet. det kommer liksom inte vara någon mening med att diskriminera kvinnor i fertil ålder för att de ev ska vara föräldralediga ifall även männen kommer vara det (däremot inte sagt att andra orsaker till diskriminering inte kommer förekomma).

    SvaraRadera
  14. Jag börjar på nytt jobb den 1 september och kommer då att vara i vecka 21. Det känns så jävla, jävla läskigt. Att säga upp sig på sitt gamla jobb, prata med alla som uppmuntrar en, men ändå veta att om jag i månad 7-8 mår skitkasst och inte kan göra mitt bästa på jobbet så kanske jag kommer att ångra mig. Inte ha det där trygga.

    Skitläskigt, men... jag vill ju det här.

    SvaraRadera
  15. Men fy fan vad dåligt. Det måste finnas något man kan göra, om många råkar ut för samma sak är det såklart inte en slump!

    SvaraRadera
  16. Jag har blivit utsatt för det. En provanställning blev hux flux en projektanställning, dagen efter jag outade att jag var på smällen. Projektanställningen gick lämpligt nog ut tre veckor efter att dottern föddes.
    Hade först tänkt anmäla men kände bara att jag ändå aldrig vill sätta min fot på den ruttna arbetsplatsen mer.

    SvaraRadera
  17. Anonym2:19 em

    Och så är det t.o.m offentlig sektor i Sveriges näst största stad. Vad säger man. Tråkigt. Jag som själv sett en eventuell framtid hos den arbetsgivaren efter mitt plugg är slut.

    SvaraRadera
  18. Jag känner med dig! Vi måste kriga ihjäl oss för att få bort alla anställningsavtal och deltidstjänster som sätter oss kvinnor i skiten, både ekonomiskt och karriärsmässigt! Men det är ju inte alltid man orkar kriga, tyvärr. Som när man är gravid t.ex. Hoppas att du får en fin fortsatt graviditet iaf och att du hittar en ny arbetsplats som har vett att uppskatta dig för din kompetens!

    SvaraRadera
  19. Krister Karlsson4:31 em

    Vid en projektanställning finns ingen rätt till förlängning när den i förväg bestämda projekttiden har löpt ut. Att din arbetsgivare har en annan tjänst och med ett annat kompetensinnehåll ger ingen anledning till beskyllningar om diskriminering.

    Om du verkligen uppfattade dig som diskriminerad hade du självklart vidtagit rättsliga åtgärder. Sådana finns ju och du är ju tillräckligt välutbildad för att kunna ta reda på dina rättigheter. Annars kan du kontakta facket eller en advokat.

    Ett problem med föräldraledigheten är att de nyblivna mammorna, och numera även papporna, inte känner något som helst ansvar för sitt arbete. Man stanna hemma ett år, låter arbetsgivaren som kanske redan tidigare hade ansträngd ekonomi ta smällen och sedan tror man att samma arbetsgivare skall vänta med öppna armar. Tja, lagen ger ju denna rätt men är det rimligt?

    SvaraRadera
  20. Anonym7:28 em

    Bonnieto
    Projektanställningar underminerar verkligen den lagliga rätten till föräldraledighet samt olagligheten att säga upp någon pga föräldraskap/-ledighet. Trist!

    Krister.
    Du har helt rätt i att projektanställningar inte garanterar att bli förlängd. Men att många blivande föräldrar vittnar om att deras anställningar gjorts om eller inte förlängts i samband med att de berättat för sina arbetsgivare om föräldraskapet kan ändå inte ses som en slump.
    Det måste ju födas barn, som blir nya samhällsmedborgare och skattebetalare när de blir äldre. Och att ens anställda blir föräldrar och tar ut föräldrarledighet måste ju en arbetsgivare räkna med, särskilt en statlig/kommunal sådan.
    Och arbetsgivare måste följa lagen. Även om den är jobbig och knepig osv.

    Mvh
    Annika

    SvaraRadera
  21. Jag blev headhuntad när jag var gravid, förhandlade först lön, sen berättade jag den glada nyheten, innan vi skrivit kontrakt, och lade till att jag inte kunde ta jobbet om vi inte gjorde det till en fast anställning från dag ett, samt förklarade att jag och min man tänkt dela i princip rakt av på ledigheten. Min nya arbetsgivare sa grattis! Vad kul! Och bad mig komma och skriva kontrakt.

    Jag tror vi måste våga ställa sådana krav. Egentlige så fort man inte är nyexad och kan visa på kompetens och resultat! Arbetsgivaren behöver rekrytera rätt, gör de det och tror på sin förmåga att välja rätt personer behövs ju inte provanställning. (projekt annan sak).

    Fram med modet och kostymen och ställ skåpet!

    SvaraRadera
  22. jorå. samma här. de la ju ut 'min' tjänst i april tror jag. höjde den också till 75% från 50 för att det inte skulle vara uppenbart samma... gira då tre månader. inte en chans att jag kunde ansöka ens. så var det med det jobbet. men nu vill jag ju fortsätta vara hemma. fint o bra jobb i all ära, men hemma med gira toppar allt!

    SvaraRadera
  23. Men vad menar Krister Karlsson då är alternativet? Ska anställda inte få ta ut föräldraledighet eller vad?
    Vad som är rimligt beror ju på vad för slags samhälle vi vill ha, vilka värden vill vi ge plats åt osv. Tycker föräldraförsäkringen är en av våra finaste påhitt.

    SvaraRadera