onsdag, februari 27, 2013

Jag blir hemmafru


Igår var vi på vår första titt på en potentiell förskola till V. Jag har varit ganska nojjig över det här med förskola för Göteborg har inget bra rykte när det kommer till barnomsorg. Från och med min graviditet har jag fasat över när jag ska måsta "lämna ifrån mig" honom. Senaste året har jag fått hinkvis med vatten på min kvarn med larmrapporter om för stora barngrupper och förskolor som mer liknar förvaring än omsorg. Så jag förberedde mig på att bli positivt överraskad. För allvarligt talat; hur illa kan det vara?

Jo så här kan det vara på ett vanligt kommunalt dagis (med bra rykte enligt internettet i alla fall). 
 • Förskolans utegård var belamrad av gamla trasiga leksaker typ leksakskök och skräp.
 • Hallen var smutsig trång och stökig.
 • I lokalen på 2x80 kvm rymdes sammanlagt 40 barn fördelat på två avdelningar
 • 3 personal per avdelning, alltså lite mer än 6 1/2 barn per personal.
 • Pga det höga arbetsbelastningen fanns ingen möjlighet till utflykter eller aktiviteter utanför förskolans inhängande område.
 • Fönstren, dörrar, matsalen och toaletterna var smutsiga och oerhört slitna.
 • Barnen fördelades i olika rum med stängda dörrar för att det skulle vara enklare att hålla koll på dem.
Spiken i kistan för oss blev när personen som visade upp oss berättade att dagiset skulle stänga för restaurering någon gång under hösten och då flytta till tillfälliga lokaler någonstans, var visste hon inte.

Vi har planerat att V ska börja förskolan till hösten och då är han ju två år men en annan mamma som var med på "visningen" hade en 5 månaders med sig och de planerade att skola in barnet vid 1 års ålder. Jag är så himla glad att vi hade möjlighet att spara föräldradagar så att V får växa till sig ordentligt innan det blir förskola. Det är så klart olika för olika barn (och alla vill inte heller vara hemma länge) men vid ett års ålder var V verkligen inte redo för förskola. 

Vi är medelklass vi har råd och möjlighet. Dessa privilegium gäller långt ifrån alla. Vi har också privilegiet att ha råd att gå ner i arbetstid. För jag inser ju att det kommer behövas. Inte bara för att jag inte vill jobba 100% utan för att barnomsorgen idag inte verkar kunna göra sitt jobb, det vill säga ta hand om barn. 

Det måste vara så uppgivet att kämpa på som pedagog och förskollärare i en miljö där barn lastas in och  trängs som boskap i små och skitiga lokaler.

Okej. Jag skriver för att jag är lite i chock. För att det faktiskt var mycket värre än jag trodde. Vi letar vidare och jag hoppas kunna komma med en roligare rapport om ett ställe där jag i alla fall vill släppa ner ungen på golvet. Maken säger att han gärna blir hemmaman och jag kan också tänka mig en sådan karriär om alternativet är att dumpa klimpen på ett sådant där ställe.

Har ni tips på vad vi föräldrar ska fråga och kolla upp när vi besöker potentiella förskolor eller har ni kanske tips på schysta förskolor/kooperativ/dagmammor i centrala Göteborg? 
Tipsa mig för guds skull!


13 kommentarer:

 1. Mina fina Göteborgsvänner har sitt barn på Föräldrakooperativet Kalabalik http://www.kalabalikimajorna.se/ och är väldigt nöjda.

  SvaraRadera
 2. Jag har inga tips om förskolor i Göteborg, däremot känner jag igen mig i känslan. Det är därför vi har skjutsat våra barn till stan för att bästa förskolan ligger där. Det kanske kan vara ett alternativ? Att kika lite längre bort?

  Hoppas ni hittar rätt, för det är ju så viktigt att man känner sig trygg med sitt val annars smittas det av på barnen som inte alls vill vara på föris.

  SvaraRadera
 3. Min lille son går på Baldersplatsen förskola (vid Norra Ullevi) och jag är så nöjd och han trivs så otrolig bra. Jag var på två andra innan jag kom hit och kände direkt skillnaden...
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Tack för tips, verkligen superbra. Känner mig helt vilsen i detta. Vi hade verkligen hoppats hitta något som ligger nära oss, men det är väl bara bita i sura äpplet och hittar vi något som känns bra så är det ju såklart det vi får köra på. Återkommer! :)

  SvaraRadera
 5. lät ju verkligen inte kul det där. vi har ju valt förskola till gira efter rekommendation, inte efter vilket som ligger närmast. det närmaste har sjuttio barn i förskola plus sjuttio barn i skola. var aldrig ens där o tittade, kändes bara för hemskt. det vi valde kändes superbra, det gör inget att det tar 25 minuter att gå (på vintern). lätt värt! o sedan hade vi turen att kunna söka i god tid innan så att vi fick plats. hittar ni något ni gillar nu så ansök o säg att ni vill ha plats om fyra månader (om det är samma gräns för er som hos oss), så hamnar ni ju före dem som skriver att de vill ha plats senare på hösten. lycka till!!

  SvaraRadera
 6. Anonym9:43 fm

  Jag har tyvärr inget tips, annat än att försök undvika förskolor som inte känns ok om ni har möjlighet. Hade vårt barn på ett riktigt dåligt ställe, och det var nog det värsta jag gjort! Efter fyra månader pusslade vi ihop ett sommarlov, sedan hade barnet tack och lov fått plats på ett mycket bättre ställe.
  Hur är det med dagmamma?

  SvaraRadera
 7. Alltså det är så bisarrt. Jag hör om förskräcklig förhållanden för barn och miljöerna och situationerna de vistas i på förskolorna i innerstan. Men jag har faktiskt nästan aldrig varit med om det i Kortedala där jag jobbade på säkert 10 olika förskolor. I min småbarnsgrupp (den som jag var längst i) var det typ 10 barn och vi som jobbade hade alla möjligheter att planera grejer om vi ville. Vi hade även en mat-tant som lagade ekologisk mat på plats varje dag (stadsdelen hade bestämt att barnen skulle ha det). Minst en gång i veckan var det vegetariskt. Vi hann tvätta madrass-skydd och slänga sopor och alla barnen fick pappershanddukar att torka händerna med när de tvättade händerna. Om jag ville piffa till det i barnens miljö såg vi bara över budgeten och även om vi fick vara kreativa med pengarna så fanns det möjlighet. Jag hade ett indiskt tyg som jag aldrig använde så det tog jag med till skolan och gjorde ett mysigt tältrum där vi läste sagor. Självklart var det inte alltid nyponrosigt och tiptop och ju äldre barnen blev desto större blev grupperna och utemiljön var väl inte megakul.
  Men man visste vad alla barnen hette och brydde sig om vem som skulle hämta dem även om man ansvarade för några ur en annan grupp. Så. Jag måste nog säga att svaret är att leta utanför innerstan. Kanske Mölndal? Vet inget om den stadsdelen men den ligger ju lite närmre er än Kortedala :)

  SvaraRadera
 8. Läser ju här alldeles för sporadiskt. Men du, jag måste säga att dagis är världens bästa uppfinning när den fungerar. Det är ju så sorgligt att det inte är sant att den kommunala verksamheten monteras ner/kraschar för som du säger är det inte för alla som det finns alternativ. Och det påverkar ju även mig som har alternativ, att mina barn inte går på en förskola "för alla". Men nu när vi flyttat över dem till kooperativet - det är så bra så. Det glittrar faktiskt om barn, personal och föräldrar

  SvaraRadera
 9. Vi har platser till hösten. Jag har sagt det förr: flytta till Majorna. Puss.

  SvaraRadera
 10. Vi kollar på en massa olika alternativ, varav ett är att låta V vara hemma ytterligare lite längre. Jag trivdes vrålbra på dagis och gillar idén med dagis jättemycket. Det är ett svettigt heltidsgöra att kolla upp alla olika alternativ. De kooperativ har också många barn och få pedagoger och det är just detta jag vill undvika... Har bara hittat ett med färre än arton barn och fler än tre pedagoger (detta låg iof i Majorna men hade fullt till hösten).

  SvaraRadera
 11. Anonym7:33 em

  Har du kollat in Hemmaföräldrars nätverk: hemmaforaldrar.se?

  SvaraRadera
 12. Anonym8:49 fm

  Ni som skriver om era fantastiska tips, utan ange vilket dagis... wow what a cliff hanger!

  SvaraRadera
 13. Frida8:21 fm

  Och nu undrar jag; hyra har det gått?! (Vår unge ska börja föris i augusti, då är han strax över 2 år. Ångesten jag känner över detta! Och jag vill verkligen att han ska trivas, så jag antar att jag måste jobba på min inställning och inte smitta av mig! Har sommaren på mig... det blir säkert bra!)

  SvaraRadera