tisdag, januari 10, 2006

Hej låle låle

Jag kommer från Västerbotten. I vår släkt har vi inga samer och av någon underlig anledning har det alltid funnits en smula av förakt och misstro mot denna redan försummade folkgrupp. Jag antar att det är lite som i Dr Quinn, att vår gamla bondefamilj är dom elaka nybyggarna och samerna som de kloka indianerna. Men hur som haver så hade vi i vårt familjehem olika typer av samiskt hantverk; näverdosor, sameknivar i renhorn på väggen och så viadare. Jag minns även att jag av mamma fick ett litet tennarmband med ljusrosa skinnbotten på Nolia (norrländsk superpstor pryl och skotermässa) och att hon sa till mig att det var väldigt dyrt och att jag måste vara riktigt rädd om det. Jag har kvar det fortfarande. Vi har sett etnomode i alla varianter ett tag nu och mycket tjusiga färger och material med Sydamerikanska vibbar (but not for me, inte min grejj). Nu kommer näbbstövlarna hårt och rättframt, snart på varje kvinna (och mans?) fötter. Så nu är det bara en tidsfråga innan den nya looken Samechic slår igenom. Stilen har allt som karaktäriserar ett omisskänligt signum i de klara grundfärgerna; blått, rött, gult och grönt. Genuina men ändå exotiska material samt ett unikt och exklusivt hantverk. Ja jag vet inte om jag är redo ännu, men en som är och vågar är Hana i Helsingfors på bilden till vänster. Om henne och andra tuffa finnar kan man läsa på Hel-looks.

Vet inte om jag skrivit detta som ett seriöst inlägg, kanske dissar även jag samer? Så vill jag inte att det ska vara, jag dissar nog inte, jag tyckte till och med att tjejen på bilden var modig i sin cape. Jag kan inte tyda om jag är ironisk eller inte, antagligen inte. Jag har väldigt lite humor i mig. Samechic is the next black.

10 kommentarer:

  1. Det roligaste är same-cape-tjejens bistra syn på livet:

    "I hate travelling, exotic food and live music"

    I love Finland.

    Och med den här kommentaren menade jag inte att inlägget var roligt. Det var bra. Jag tror på sametrenden!

    SvaraRadera
  2. Det finns sjukt fula grejer där på Hel-looks, jättekul! Alla finnar som vill se ut som japanska tonåringar är också jätteroliga.

    SvaraRadera
  3. Anonym11:03 fm

    hehe ja jag ska ta ett snack med iris. jo jag såg också dom där halvdana japan-tjejerna, den tendensen har jag inte sett i sverige alls, skönt för det funkar inte riktigt, men som vanligt tycker jag alltid att det är roligt med människor som försöker. det finns inga fula människor bara lata.

    SvaraRadera
  4. Jag tror allmänt på folkdräkter...

    SvaraRadera
  5. Jag med! Folkdräkt! Jag ska köpa en PÅ RIKT. Men det är svårt att veta vilken det ska bli. Har hört att man egentligen ska ha landskapsdräkt från sin mors landskap, och då blir det ingen västerbottning av mig.

    Fati, vad ska du ha?

    SvaraRadera
  6. Anonym11:01 fm

    Jag har en hembyggdsdräkt. Det är en Västerbottensdräkt men med hätta, schal och smycken från min mors (och mormors) hembyggd i detta fallet Bjurholm. Jag har ärvt den av mormor, tyget är handvävt och hela klänningen handsydd, man känner sig hmmm uppklädd i den, men tjusig såklart.

    SvaraRadera
  7. Åh, Elin. Det är fantastiskt!

    SvaraRadera
  8. Anonym6:08 em

    jag tror att din familjs misstro till samerna kan ha att göra med ATT SAMERNA ÄR GALNA OCH FASCISTER?

    SvaraRadera
  9. Anonym10:16 fm

    Lovisa jo, jag hade tänkt att kanske skulle man (om någon vill ha en någon gång)gifta sig iförd den, men då måste ju karln å sin sida ha en dräkt också. Och så slits jag mellan att vilja ha ett hembyggdsbröllop med nyckelharpa, fiolmusik och snaps eller ett med 50-tals tyllklänning, Marc Jacobs skor och champange. Men det lutar mest åt det förstnämnda.

    Lupus din gamle räv! Ditt försök att flamea är mycket smickrande :D Mer sådant! Var är nazisterna? Det är vad jag väntar på, dom brukar alltid hitta och hata mig.

    SvaraRadera
  10. Jeanette Hedman9:24 fm

    Är också från västerbotten och växte upp som dig, ständigt med det samiska omkring mig...men det har visat sig att vi _är_ samer, nybyggare med. Många samer är ju "nybyggare" i skogssamiskt område. Så kansske är de där samiska attiraljerna i din fmailj resterna från ditt samiska kulturarv? Jag känner att samiskt traditionella kläder ska bara bäras av samer, men jag ser gärna mer moderna kläder som är inspirerade från det samiska designspråket. Jag ska ha ett hembygds-samiskt bröllop i södra Sverige när jag gifter mig, bära kolt, ha jojk och bjuda på lax. Aldrig tänkt på att hyra in folkmusiker (nyckelharpa) är ju en superhäftig idé. Tennarmband är dyra, men de är också relativt enkla att göra om man gillar att pyssla, finns mycket på nätet både material och instruktioner för den händige! ^_^

    SvaraRadera